Производството на ориз намалява и в Китай, и в ЕС, и

...
Производството на ориз намалява и в Китай, и в ЕС, и
Коментари Харесай

Невиждан от 20 години недостиг на ориз се очаква в световен мащаб


Производството на ориз понижава и в Китай, и в ЕС, и на други места. Цената на хранителния артикул се покачва, което визира повече от 3,5 милиарда души по целия свят, изключително в Азиатско-Тихоокеанския район, който употребява 90% от международния ориз, написа CNBC.

Очаква се дефицит на ориз невъобразим от близо 20 години през 2023 година, съгласно Fitch Solutions. Потенциален недостиг от подобен мащаб за една от най-отглежданите зърнени култури в света ще навреди на огромните вносители, считат анализатори.

На световно равнище най-очевидното влияние на световния недостиг на ориз беше и към момента е високите от десетилетие цени на ориза ", сподели анализаторът на Fitch Solutions за суровините Чарлз Харт.

Нещо повече - чака се цените на ориза да останат към актуалните върхове до 2024 година, се показва в отчет на Fitch Solutions Country Risk & Industry Research. Като се има поради, че оризът е главен хранителен артикул на голям брой пазари в Азия, цените са главен определящ фактор за инфлацията на цените на храните и продоволствената сигурност.
 Най-лошата суша в Северна Италия от 70 години насам заплашва доставките на зехтин, ориз и домати
Най-лошата суша в Северна Италия от 70 години насам заплашва доставките на зехтин, ориз и домати

Някои вносители се готвят за повишаване на цените с до и над 50% за ориза и доматите

Според отчета световният недостиг за 2022/2023 година ще бъде 8,7 милиона тона. Това ще бъде най-големия международен недостиг на ориз от 2003/2004 година, когато международните пазари на ориз генерираха недостиг от 18,6 милиона тона.

Има няколко фактори за дефицита: той идва от продължаващата война в Украйна, както и поради неприятното време в стопански системи, произвеждащи ориз като Китай и Пакистан.

Миналата година земеделските земи в най-големия производител на ориз в света Китай бяха наранени от проливни летни дъждове и наводнения.

Валежите в провинциите Гуанси и Гуангдонг в страната, които са главните центрове на Китай за произвеждане на ориз, бяха най-проливните от минимум 20 години, съгласно компанията за разбори на селското стопанство Gro Intelligence.

В Пакистан, който способства за 7,6% от международната търговия с ориз, означиха спад на годишното произвеждане с 31% на годишна база. И тук причина бяха тежки наводнения предходната година, съгласно Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA).

Големи европейски страни, отглеждащи ориз като Франция, Германия и Обединеното кралство, също са наранени от най-високото равнище на суша от 20 години

Не всичко обаче е толкоз черно. Дефицитът скоро може да остане в предишното. Според калкулации ма Fitch Solutions международният пазар на ориз ще се върне към " уравновесена позиция през 2023/2024 година ".

Това може да докара до рухване на фючърсите на ориз на годишна база под равнището им от 2022 година, само че въпреки всичко ще останат нараснали " над една трета над междинната си стойност преди Covid (2015-2019 г.).

Освен това Fitch предвижда, че цените на ориза могат да паднат с съвсем 10% през 2024 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР